Vrh
 

Blog

Video-modeling i učenje socijalnih veština kod dece sa autizmom

Socijalne veštine pomoći će Vašem detetu kako da se ponaša u različitim socijalnim situacijama, od razgovora sa porodicom i prijateljima do igranja sa drugarima u školi.

Socijalne veštine mogu pomoći Vašem detetu da se sprijatelji, uči od drugih i razvija hobije i sopstvena interesovanja. Takođe, mogu pomoći u porodičnim odnosima i dati detetu osećaj pripadnosti.

Dobro razvijene socijalne veštine deteta doprinose dobrom mentalnom zdravlju i sveukupnom kvalitetu života.

Koje socijalne veštine su potrebne detetu?

Poželjno je razvijati:

  • veštine igre- deljenje igračaka i čekanje na red u igri
  • veštine komunikacije- kada treba da govori a kada da sluša, o kojim temama treba razgovarati u različitim situacijama i koje gestove treba upotrebljavati
  • emocionalne veštine- upravljanje sopstvenim emocijama i razumevanje emocija drugih
  • veštine rešavanja problema- rešavanje sukoba ii donošenje odluka u određenoj situaciji

Osobama iz spektra autizma nije lako da savladaju socijalne veštine. Postoji dosta strategija i metoda koje možemo koristiti kako bi im pomogli u tome. Jedna od tih metoda je i Video-modeling.

Pokušajte da napravite/snimite video zapise socijalne veštine koje želite da naučite dete. Na primer, ako žellite da naučite dete da deli igračke, probajte da snimite situaciju u kojoj dvoje ljud ili dece naizmenično igraju video igre. Važno je praviti pauze i komentarisati „njegov red“ – „njen red“. Nakon toga pokušajte da igrate igru sa Vašim detetom uz komentare „moj red“- „tvoj red“.

Možete podučavati emocije gledajući ljude u društvenim situacijama i postavljajući pitanja detetu o tome šta ono misli kako se ljudi osećaju. Zaustavljajte video snimke i komentarišite ton glasa, izraz lica i znakove tela koji mogu pokazivati kako se osoba oseća.

Ovu strategiju možete koristiti i kako biste detetu olakšali neku tešku ili novu situaciju. Na primer, odlazak kod zubara ili frizera. Možete snimiti zgradu u kojoj će se situacija dešavati ili pokazivati snimke šišanja ili odlaska kod zubara kako bi dete znalo šta ga očekuje kada stigne na nepoznatu lokaciju.

Master logoped 

Aleksandar Zlatić

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website